بسم الله الرحمن الرحیم
به مناسبت فرارسیدن دهه فجر انقلاب اسلامی بسیج دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی اقدام به برگزاری مراسمی با عنوان جایگاه مستضعفین در نظام جمهوری اسلامی کرد. این برنامه با حضور مهمانی همچون دکتر روح الله ایزدخواه نماینده مجلس شورا اسلامی، دکتر مالک شریعنی نماینده مجلس شورای اسلامی، دکتر سعید لیلاز عضو هئیت علمی دانشگاه شهید بهشتی، دکتر سید امیر سیاح عضو هیئت علمی دانشگاه دفاع ملی، دکتر سعید ابدی عضو هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی و جناب آقای رنجبر قائم مقام انجمن اسلامی کارگران برگزار شد. در این برنامه سخنران به صحبت درباره جایگاه مستضعفان در انقلاب اسلامی و همچنین در نظام جمهوری اسلام ایران پرداختند.
در ادامه به گوشه ای از مباحثی که مهمانان بزرگوار این برنامه مطرح کردند خواهیم پرداخت.
دکتر سعید لیلاز:
«شرایط حال حاضر ایران، به مراتب از سال های آخر حکومت پهلوی بهتر است؛ نسبت دهک اول به دهم چند برابر شده است. حکومت پهلوی به دلیل عدم صلاحیت اقتصادی، مقبولیت خود را از دست داد. با وجود کمبودها، شکاف طبقاتی کمتر شده است. در دوران بعد از انقلاب همیشه شرایط متلاطم بوده است، جمعیت چند برابر شده ولی شاخص های اقتصادی بهتر شده است.»
دکتر روحالله ایزدخواه؛ نمایندهی مجلس شورای اسلامی:
«در مورد مجلس شورای اسلامی، نمیتوان به طور کلی اظهار نظر کرد. البته رویکرد حمایت از مستضعفین، مثل یارانهی معیشتی، همیشه دغدغهی مجلس بوده است اما حالا بحث اصلاح ساختاری به نفع مستضعفین مطرح شده است. بحث حمایت از مستضعفین ۴۰ سال است که مطرح است، مثل طرحهای یارانه، سبدکالا، یا تاسیس نهادهای عمومی مثل ستاد اجرایی؛ و تا حدودی هم به این نیاز پاسخ داده شده است، اما باید به ارتقای این مسیر و تغییرات بنیادین اندیشید. در همهی حوزهها باید محور مستضعفین در حوزهی اقتصاد، مد نظر باشد.»
دکتر روحالله ایزدخواه؛ نمایندهی مجلس شورای اسلامی:
«نکته بعدی اینکه در مطالبهگری نباید متوقف و مایوس شد؛ مطالبهگری تازه شروع کار است. باید مردمیسازی به جای خصوصیسازی مطرح شود. مطالبهگری، فاز صفر اصلاح جامعه است. با تکرار انتقادات، هیچ چیزی جلو نمیرود؛ مطالبهگری باید باشد تا مسئولین به خواب نروند. نام نهاد بسیج، بسیج مستضعفین است نه اینکه بسیج صرفاً مخصوص انقلابیها باشد. آرمان مستضعفین متاسفانه در این سالها کمرنگ شده است و ما نمیتوانیم بگوییم که برای مستضعفین مردمی سازی کردهایم؛ ما با نقدینگی بیشتر مردم را فقیر کردهایم. یک نکته در مورد شفافیت هم اینکه الحمدلله بحث شفافیت بر سر زبانها افتاده است، اما نقشهی راه آن باید به طور دقیقی و با دقت مشخص شود.»
دکتر سید امیر سیاح:
«در بحث اقتصاد نقاط محروم، خیلی پیشرفت کردهایم. شاخصهای نابرابری خیلی بهبود پیدا کردهاند. البته حکومت باید امکان لزوم کسب و کار و رشد آن را برای مردم فراهم کند. از اشکالات جمهوری اسلامی در بحث اقتصاد یکی این است که سیستم و برنامهی روشنی برای اقتصاد نداشت؛ چند سال است که بحث اقتصاد مقاومتی هم مطرح شده است. با تولید محصولات دانش بنیان یا صادرات و واردات و… . یا مثلا چند سال به دنبال سازندگی بودیم و روشهای دیگری را پیگیری میکردیم اما الان به مسیر اقتصاد مقاومتی رسیدیم؛ البته متاسفانه هنوز یکسری از افراد به دنبال مسیر غربی هستند.»
دکتر مالک شریعتی، نماینده مجلس شورای اسلامی:
«کلیت مجلس، نگاه بهتری نسبت به مجلس گذشته دارد. بحث عدالت و جنگ و فقر و غنا و کوخ و کاخنشین، همه ریشه در اقتصاد نفتی دارد. سهم کسانی که دسترسی به منابع ثروت و قدرت دارند بیشتر است؛ اما سهم طبقات محروم به طبقات مرفه از یارانه به نسبت ۱ به ۱۰ است، یعنی دقیقا عکس مقدار نیاز فقر. نیمی از خانوارها در کشور خودرو ندارند؛ یعنی طبق گفتهی رهبری شاخص عدالت در این سالها موفق نبوده. اگر میخواهیم عدالت را برقرار کنیم، ریشه در نظام یارانهای است و اصلاحش وابسته به اصلاح نظام بانکداری است. به جای اینکه بانکها مولد باشند، خود بنگاه اقتصادی شدهاند. باید نظام مالیاتی نیز اصلاح شود و پول در کارهای تولیدی وارد شود.»
دکتر سعید ابدی؛ عضو هیئت علمی دانشکده حقوق:
«مستضعفین، صرفا مالی و اقتصادی نیستند. در قرآن مستضعف فکری و عقیدتی و… هم داریم. آرمانهای انقلاب هم در راستای حمایت از ضعفا بوده است. قانون کار در این سال تصویب شد (سال ۱۳۶۹) که در تغییر شرایط به نفع کارگران است. ضرورتهای مختلفی وجود داشت برای اصلاح این قانون ولی به کاهش حیات کارگری منجر شده است. دو دهه از اجرای این قانون گذشته بود و شرایط ویژه ای برای کارگران ایجاد بود. اما متاسفانه از دهه ۸۰ اوضاع بدتر شده است. جمهوری اسلامی اگر بخواهد به این آرمان پایبند باشد، باید یک فکر اساسی برای خودش بکند و کاستیها و ناملایمات را جبران کند که در برآیند آن، جامعهی کارگری هم به رفاه برسد.»
مصطفی صادق محمدی؛ نمایندهی دانشجویی:
در زمینهی مطالبهگری با داستان برخورد امنیتی مواجه هستیم. مسائل سریعا به بحران امنیت ملی تبدیل میشود. همهی کارگران متاسفانه مخاطب قانون کار نیستند. از بین ۱۰ میلیون کارگر چند هزار نفر مخاطب این قانون هستند. نباید بگذاریم شعار عدالتخواهی انقلاب زیر پا گذاشته شود.